Verksamhetsberättelse


Verksamhetsberättelse 

2023-01-01 – 2023-12-31

Styrelse och föreningsutveckling

Från årsmötet 19/2 har styrelsens sammansättning varit följande:

Bibbi Berglund, ordförande

Frida Gräns Andersen, vice ordförande

Lina Widmark, sekreterare

Anna Johansson, kassör

Josephine Heldesten Lindhe, Sophie Roesberg, ledamöter

Gunilla Karlsson, Therese Nilsson (vice sekreterare), Zandra Hagström, suppleanter

Ungdomssektionen, KRUS, har representerats av Ellie Svegart och Emmy Sjöholm.

Källetorps Ridsällskap har under året haft 9 styrelsemöten, årsmöte genomfördes den 19 februari. 200 medlemmar (192 kvinnor och 8 män) hade giltiga medlemskap den 31/12 2023 och har blivit registrerade i Riksidrottsförbundets system IdrottOnline.

Den 6 januari bjöds medlemmarna in till en eftermiddag med fokus på vision och föreningsarbete tillsammans med RF-SISU Skåne. Här kom det fram intressanta idéer från närvarande medlemmar, som styrelsen arbetat vidare med under året.

Styrelsen deltog i RF-SISU Skånes ”träningsläger för styrelsen” den 17-18 mars vilket gav nyttiga kunskaper i föreningsteknik, möjlighet att knyta kontakter med andra föreningar inom olika idrotter samt ett tillfälle att fördjupa sig i föreningens verksamhet framöver.

Den 8 och 9 juli bjöd Skånes Ridsportförbund in till ”Ridskolornas dag” respektive ”Styrelsens dag” i Falsterbo, där deltog Marie Knutsson och Sophie Roesberg från ridskolan samt Bibbi Berglund och Anna Johansson från styrelsen.

Ungdomssektionen, KRUS, har kommit igång mer med sin verksamhet under året, bland annat har en satsning på käpphästverksamhet påbörjats under året, en övernattningsaktivitet hölls under påsklovet för de unga medlemmarna och representanter för KRUS har i enlighet med stadgarna deltagit vid styrelsemöten.

Ridskolan

Ridskoleverksamheten har fortsatt med en omfattande lektionsverksamhet.

Ridskolan har också varit aktiv under året med att hålla kurser och aktiviteter under loven för alla åldrar.

Vårterminen avslutades med en gemensam ”sommaravslutning” med tipspromenad, hästskokastning, clinic, korvgrillning med mera.

Höstterminen avslutades med en julshow den 19 december där i stort sett alla grupper deltog i någon form.

Båda dessa aktiviteter var mycket uppskattade av både elever och anhöriga.

Tävlingsverksamhet

Källetorps RS har under 2023 haft 16 ryttare som löst tävlingslicens.

Under våren hade föreningen ett lag i Ridsportallsvenskan Div 3 hoppning, ponny och häst. Laget slutade på en sjätteplacering totalt i zon 3. I laget ingick Ellie Svegart, Elina Eek Björklund, Elin Pettersson, Maja Rosenberg, Sandra Färemo och Alva Siverland. Lagledare var Annamia Eek. Föreningen stod för startavgifter för laget och jackor till deltagarna.

Källetorps Ridsällskap arrangerade en egen dressyrtävling för ponny den 1 juli. Tyvärr var det få startande men det gav bra erfarenhet för framtida arrangemang.

Lördagen den 4 november anordnades det Klubbmästerskap dressyr på Källetorps anläggning i Starby. Startfältet innehöll 19 ekipage och klubbmästare dressyr lilla rundan blev Julia Leander & Seger och i stora rundan Åsa Törnblom & Capri. Det planerade KM i terrängritt blev tyvärr inställt, det envisa regnet under hösten gjorde att banans säkerhet inte kunde garanteras.

Söndagen den 5 november var det dags för Klubbmästerskap Hoppning, också det på Källetorp. Startfältet innehöll 42 ekipage och klubbmästare lilla rundan blev Julia Leander & Seger och stora rundan blev det Alma Jeppsson & Bob. Under söndagen hölls även KM i käpphäst med 14 starter, klubbmästare blev Emilia Hernius och Queen of the Dark

Tävlingskommittén har bestått av Sophie Roesberg, Rebecka Knutsson och Bibbi Berglund.

Vid Klubbmästerskapet ordnades cafeterian i samarbete med ungdomssektionen. Trivselkommittén som ansvarade för detta bestod av Rebecka Knutsson och Frida Gräns Andersen.

Ellie Svegart och Magnolia deltog under hösten i AHA-cupen, som innehöll både hoppning och teori, och tog sig till final.

Utbildning

Grönt kort kurs har anordnats av Marie Knutsson under året.

Marie Knutsson har deltagit i distriktets satsning ”Tips från coachen” som coach.

Josephine Heldesten Lindhe har under hösten hållit i HLR-utbildning för ridlärarna.

Stipendier och annat stöd

Ellie Svegart tilldelades stipendium (7000 kr) som ungdomsledare av Sparbanksstiftelsen Gripen, vilket utdelades i maj, detta gav även ett belopp (3000 kr) till föreningen.

Under året har fortsatt arbete pågått med att den satsning på terränghinder som beviljades stöd från från Sparbanksstiftelsen Gripen redan under hösten 2022.

I slutet av året ansöktes även om ”inventariebidrag” från kommunen för att kunna förbättra och uppdatera bl.a. materialet vid teoriundervisning.

Under hösten erbjöd Svenska Ridsportförbundet en möjlighet att ansöka om ett bidrag om 5000 kr för riktade aktiviteter för vuxna (över 25 år). Föreningen ansökte och beviljades bidrag, som användes till två kvällar med ”Ride-And-Dine”, totalt deltog 18 personer (varav en vid båda tillfällena). Upplägget var att först rida lektion, 2 grupper om 5 i varje, därefter en måltid i kombination med teori. Några föreslagna ämnen och frågeställningar kom från förbundet och gav intressanta inspel för framtida aktiviteter.

Under året har föreningen fortsatt varit ansluten till Svenska Spels ”Gräsroten” där den som spelar kan välja att stödja en förening. Detta har under året gett ett litet ekonomiskt bidrag tillbaka till föreningen. Samarbete med Flügger och Granngården har också fortsatt, där samarbetet med Flügger ger medlemmarna rabatt samt en mindre summa till föreningen baserat på medlemmarnas inköp, medan Granngården ger rabatt till föreningen på inköp. Föreningen är även ansluten till Ängelholms Näringsliv vilket ger medlemmarna möjlighet att ta del av erbjudanden från B2B-torget.

Styrelsen för Källetorp Ridsällskap

Januari 2024

Bibbi Berglund Frida Gräns Andersen Lina Widmark

Anna Johansson Josephine Heldesten Lindhe Sophie Roesberg

Gunilla Karlsson Therese Nilsson Zandra Hagström

Ellie Svegart Emmy Sjöholm